maanantai 1. helmikuuta 2010

Jusseja pappi Jaakobille

Eilen Filmiaura ry jakoi Jussi-palkinnot vuoden 2009 parhaille kotimaisille elokuville. Klaus Härön Postia pappi Jaakobille keräsi yhteensä neljä Jussia – paras elokuva, ohjaus, musiikki ja mies pääosa. Mielestäni myös aivan ansaitusti. Härön elokuva on pieni ja hieno elokuva anteeksiannosta.

Käytännöllisesti katsoen vain neljällä näyttelijällä tehty elokuva kertoo Leilasta, joka joskus 1960 - 70-lukujen tienoilla saa armahduksen elinkautisesta vankeustuomiostaan. Hänet halutaan syrjäiseen pappilaan toimimaan sokean papin apulaiseksi kirjeenvaihdon hoitamisessa. Pappi Jaakob saa esirukouspyyntöjä hädänalaisilta ihmisiltä.

Helsingin Sanomien Veli-Pekka Lehtonen käsittelee arvostelussaan lähinnä pappi Jaakobia ja näkee Leilan vain vastavoimana papille ja hänen jumalsuhteelleen. Mielestäni Leila on tärkeämpi hahmo. Hänen uhrautuminen sisarensa puolesta ja anteeksiantaminen itselleen nousee elokuvan tärkeimmiksi teemoiksi. Minulle Jaakob on ihmisen välisen armon välikappale, vaikka elokuva käsittelee myös hänen suhdetta uskoon ja roolia hyväntekijänä jumalan ja ihmisen välillä.

Lehtosen mukaan Klaus Härö on puhunut uskostaan julkisesti. Kun uskovainen tekee elokuvan uskosta, voi syntyä pelottavaa jälkeä. Härö menee kuitenkin vain vesipisaran verran uskonnon puolelle. Tämä siis kohtauksessa, jossa Jaakob on todennut itsensä hyödyttömäksi ja asettunut kirkkonsa lattialle kuolemaan. Alkaa satamaan ja kirkon katosta vuotaa pari pisaraa vettä Jaakobin viereen. Kolmas pisara osuukin häneen ja hän nousee. Tämä on pisara on jumalan kosketus, jonka ansiosta Jaakob menee pappilaan ja estää Leilaa – joka on puolestaan todennut, että hänellä ei mitään paikkaa mennä – tekemästä itsemurhaa. Vaikka tässä liikutaan uskonnon piirissä, ollaan vielä kaukana esimerkiksi Olli Saarelan Rukajärven tien uskonnollisesta hömpästä.

Alunperin vain televisiolevitykseen suunniteltu elokuva ei yritä olla enempää kuin se on. 76 minuutin kestolla se on juuri oikean mittainen, jossa ei ole mitään turhaa tai ylimääräistä. Postia pappi Jaakobille on myös kansainvälisellä mittapuulla yksi viime vuoden parhaista elokuvista.

ps. Ensi perjantaina 5.2. Mario Van Peebles luennoi aiheesta amerikkalainen elokuva tänään kirjoittajan kulmilla eli Oulussa. Lisätietoja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti