keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Putoaminen ihmisyydestä

Neil Marshallin Descent vuodelta 2005 on kehuttu kauhuelokuva naisporukasta, joka seikkailumatkalla tuntemattomassa luolastossa törmää luolan verenhimoisiin asukkaisiin. Ohjaajan edellinen työ, kohtalaisesti kehuja saanut Dog Soldiers (2002) oli pettymys, joten Descent oli jäänyt minulta näkemättä. Onneksi YLE näytti tämän, elokuva on kuitenkin kohtalaisen tehokasta klaustrofobista kauhua.

Descent alkaa kohtauksella, jossa esitetään päähenkilöt Sarah ja Juno. Junolla on suhde Sarahin miehen kanssa ja tämän epäsuorana seurauksena Sarahin mies ajaa autokolarin, jossa hän ja parin yhteinen tytär Jessica kuolevat. Tämä Junon petos on kriittinen koko elokuvalle. Luolaston suljettu ympäristö ja hirviöt toimivatkin vain kehyksenä, jonka avulla nähdään tästä johtuva ihmisyyden romahdus.

Elokuvan juoni on yksinkertainen. Viiden kaveruksen porukka on menossa turistiluolastoon Appalakeilla, mutta Juno viekin heidät muiden tietämättä tutkimattomaan luolaan. Luola sortuu, joten he joutuvat menemään yhä syvemmälle luolastoon. Lopulta he kohtaavat ihmisen kaltaisia olentoja, jotka hyökkäävät heidän kimppuunsa.

Tässä alkavat Descentin ongelmat kauhuelokuvana. Hirviöt tulevat näkösälle ja naiset pistävät niitä päiviltä solkenaan, jolloin niiden pelottavuus kärsii ja tilalle tulee vain splatteria. Tämä on tietysti tapa kertoa kuinka helposti ihminen muuttuu ”hirviöiden” kaltaiseksi - valmiina tappamaan millä tahansa tavalla jäädäkseen henkiin.

Evoluutiobiologiassa on termi common descent, joka ilmeisesti tarkoittaa kahden eri lajin yhteistä esi-isää. Hirviöt ovat erittäin lähellä ihmistä ja ihminen vajoaa niiden tasolle hetkessä.
Sarah kuitenkin putoaa vielä syvemmälle kuin hirviöt. Hän luolassa saa kuulla miehensä ja Junon suhteesta. Lopulta vain he kaksi ovat hengissä ja kuulevat olentojen lähestyvän. Sarah lyö hakulla Junoa jalkaan ja jättää hänet elävältä syötäväksi.

Sarah pakenee, mutta tipahtaa kammioon, jossa on eläinten luita. Hän laskeutuu eläimen alapuolelle murhatessaan lajitoverinsa. Hän menettää tajuntansa ja kuvittelee pääsevänsä pakoon - hän huomaa päivänvaloa kammion yläosassa, kiipeää luita pitkin kohti valoa. Luomakunnan kruunu nousee jälleen eläinten yläpuolelle. Sarah pakenee ulos, pääsee autolle ja ajaa tielle. Hän pysähtyy hysteerisenä oksentamaan ja noustessaan hän näkee Junon autossa.

Sarah jälleen herää pimeässä kammiossa. Tajuttomuudessaan hän kuvitteli Junon haamun, joka rikkoi hänen unensa illuusion. Hän tajusi ettei hän voi enää palata ihmiseksi – Juno tulisi vainomaan häntä lopun elämäänsä. Niinpä Sarah vastaanottaa kuoleman. Hän näkee tyttärensä puhaltamassa kynttilöitä syntymäpäiväkakustaan ja hymyilee.

ps. Play.comissa myydään nyt kahden levyn special editionia hintaan 3,99€. Suomalaisia tekstejä ei ole, mutta suomalaisessa julkaisussa puolestaan kuvasuhde on rajattu 2.35:stä 1.78:een.

1 kommentti: